Livre
Néerlandais

Aantekeningen bij een moord

Peter Vermeersch (auteur)

Aantekeningen bij een moord

Reflecties op het strafrecht door de Brusselse auteur en hoogleraar, die als lid van een volksjury een oordeel moest vellen over een jongeman die werd verdacht van een roofoverval met dodelijke afloop.
Sujet supplémentaire
Faction
Titre
Aantekeningen bij een moord
Auteur
Peter Vermeersch 1972-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
317 p. : ill.
ISBN
9789403166407 (paperback)

Commentaires

De Belgische ik-verteller van dit autobiografisch verhaal wordt opgeroepen om samen met elf andere onbekenden deel uit te maken van een volksjury die een oordeel moet uitspreken over een pas volwassen geworden dader van een roofoverval met dodelijke afloop. Hij staat stil bij de geschiedenis van het fenomeen volksjury en bij de rol van het imposante Brusselse Justitiepaleis, maar hoofdzakelijk reflecteert hij over het gevangeniswezen. Is de huidige manier van straffen wel effectief en is het gevangenisconcept an sich niet een verouderde manier van omgaan met daders? Hij spreekt met mensen uit alle rangen en standen die zich aan een van de twee kanten van een misdrijf bevinden. Peter Vermeersch, auteur en docent, verwoordt in een heel persoonlijk relaas wat zowel professionelen als leken denken over de hedendaagse rechtspraak. Het is een nergens aanmatigend of belerend pleidooi voor herstelrecht: gesprekken tussen daders en nabestaanden van de slachtoffers. Een zeer vlot lezend non-fic…Lire la suite

À propos de Peter Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Image by Michiel Hendryckx

Peter Vermeersch, né le 25 septembre 1959 à Waregem (Belgique), est un compositeur, clarinettiste et producteur belge.

Œuvre

Peter Vermeersch est le personnage principal dans plusieurs groupes belges tels que X-Legged Sally (en), A Group et Flat Earth Society. Ses compositions, équilibre entre classique, jazz et pop, sont souvent commandées ou utilisées par des compagnies de danse moderne.

Avec Thierry De Mey, il fonde en 1983 l'ensemble instrumental Maximalist! qui sera dissout en 1989.

En tant que producteur, il a contribué à former le premier album du groupe indépendant le plus important de Belgique, dEUS. En tant que tel, il est l'un des parrains de la scène musicale belge.

Liens externe…En lire plus sur Wikipedia