Livre
Néerlandais

Arthur ontmaskerd

Philip Reeve (auteur)

Arthur ontmaskerd

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Rond 500 na Christus helpt Gwyna de bard en verhalenverteller Myrddin om Arthur heerser van Brittannie͏̈ te maken. Ze moet daarbij wel af en toe verkleed gaan als jongen. Hervertelling van de Arthur-legende. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Arthur ontmaskerd
Auteur
Philip Reeve
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Here lies Arthur
Éditeur
Hasselt: Facet, 2008
247 p.
ISBN
9789050165167

Commentaires

De wereldvermaarde Arthurlegendes werden al ontelbare keren herschreven en lijken maar niet aan populariteit te verliezen. Het was een kwestie van tijd voor er ook in de jeugdliteratuur een zoveelste bewerking van de legendes zou verschijnen. In het grote aanbod Arthurverhalen dat de laatste decennia in Vlaanderen en Nederland (her)uitgegeven werd, is Arthur ontmaskerd van Philip Reeve echter een zeer welkom buitenbeentje.
In tegenstelling tot de meeste eerder gepubliceerde bewerkingen voor de jeugd, vermijdt Reeve heel bewust de voor de handliggende fantasykeuze. Bovendien voert hij een nogal onconventioneel hoofdpersonage op. Zijn vertelster is een meisje, dat door zijn ingenieuze plotwendingen dichter bij Myrddin (Merlijn) en Arthur staat dan wie dan ook. In deze historische avonturenroman gaat Reeve, samen met de lezer, op zoek naar de realiteit achter de legendes. Die werkelijkheid beschrijft hij zo levendig dat zelfs de buitengewoonste magie haar niet kan overtreffen.
Zoa…Lire la suite
Gwyna, ongeveer tien jaar oud, komt in dienst van de bard en verhalenverteller Myrddin, die raadgever is van Arthur. Als jongen verkleed helpt ze hem Arthurs roem te verspreiden. Myrddin neemt het daarbij met de waarheid niet zo nauw. Anders dan in de vele andere Arthur-verhalen is de Arthur in dit verhaal leider van een bende woestelingen; van een hofhouding met koene ridders is hier geen sprake. Wel komen bekende personages uit de Arthur-legenden voor. Gwyna is de hoofdpersoon die, afwisselend gekleed als meisje en als jongen, ooggetuige is van Arthurs daden. Haar ontwikkeling staat centraal in dit goed uitgewerkte, spannende verhaal. De succesvolle Engelse illustrator (1966) schrijft sinds 2001 ook met succes jeugdromans en romans voor volwassenen. Dit is een heel andere, maar zeker niet minder boeiende uitwerking van de Arthur-legende, gevat in beeldende taal, waarin de kracht van het verhalen vertellen wordt benadrukt. De auteur ontving er in 2008 de prestigieuze Carnegie Medal v…Lire la suite

Arthur ontmaskerd

Hij leek minder op een god dan ik had verwacht. Een stevige, grofgebouwde man met een dikke nek en een vlezig gezicht. Zijn kortgeschoren zwarte haar werd aan de voorkant dunner en zijn schedel glansde van het zweet in het licht van het vuur. Zijn ogen waren klein en donker, diepgelegen en met een slaperige blik, maar ze konden plotseling sluw en alert worden, of jongensachtig twinkelen van plezier. Ik vermoedde dat ze gemakkelijk konden vernauwen van woede. (p. 33) Aan het woord is Gwyna, een meisje van een jaar of tien en ze heeft het hier over de befaamde koning Arthur in wiens gevolg ze een tijdlang meetrekt. Philip Reeve geeft in ‘Arthur ontmaskerd’ een eigenzinnige visie op de Arthurstof en laat op overtuigende manier zien dat de waarheid over de ‘koning voor eens en altijd’ nog lang niet achterhaald is en dat dit wellicht ook nooit zal gebeuren. De roman is opgevat als een ik-verhaal waarin Gwyna vertelt hoe ze bij de verhalenverteller Myrddin (dat is de Welshe variant van Merl…Lire la suite

À propos de Philip Reeve

Philip Reeve, né le 28 février 1966 est un écrivain et illustrateur britannique. Il est spécialisé dans les romans de science-fiction et les livres pour enfants.

Biographie

Œuvres

Univers Tom et Hester

Série Tom et Hester

  1. Mécaniques fatales, Hachette Jeunesse, 2003 ((en) Mortal Engines, 2001)
  2. L'Or du prédateur, Gallimard Jeunesse, coll. « Folio Junior », 2007 (En lire plus sur Wikipedia