Livre
Néerlandais
Titre
Fahrenheit 451
Auteur
Ray Bradbury
Traducteur
Evi Hoste
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fahrenheit 451
Éditeur
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2017
189 p.
ISBN
9789048839964 (paperback)

Commentaires

Wie leest die sterft

Roman. Fahrenheit 451 is sciencefiction en echte kunst. Ray Bradbury schreef de klassieker op een gehuurde typemachine.

Er was eens een jongen die veel van boeken hield. En van de verhalen die zijn grootmoeder hem voorlas, en van de bibliotheek in zijn smalltown in Illinois waar hij een groot deel van zijn kindertijd doorbracht. Hij leerde er alles lezen en waarderen: van Jules Verne en ­Jonathan Swift tot Shakespeare en John Donne. Helaas had zijn favoriete auteur geen plek in de rekken: H.G. Wells en sciencefiction waren geen volwaardige literatuur, zeiden diegenen die het konden weten. Ray Bradbury (1920-2012) zou een leven lang niet luisteren, 'want zij die het beter weten weten dat niet'.

De boekenfanaat raakte gefascineerd door Hollywood en rolschaatste er door de straten, in de hoop op een scenarist of celebrity te botsen. Misschien kon hij iets van hen leren, misschien toonden ze interesse in de sf- en fantasyverhalen die hij dag na dag op papier zette. Soms was het bruin inpakpapier van de slager, want zijn fondsen reikten lang niet …Lire la suite

Zwart toekomstverhaal hertaald

'Brandman' noemde C. Buddingh' de hoofdpersoon van Fahrenheit 451 in zijn vertaling voor Het Spectrum, die sinds 1960 bijna een halve eeuw lang in druk bleef. Een mooie vertaalvondst, want in Ray Bradbury 's zwarte toekomstverhaal is een fireman geen brandblusser, maar een brandstichter.

In de totalitaire staat waarin Amerika is veranderd, zijn boeken staatsgevaarlijk: lezen leidt tot onrust en twijfel - onwelkom in een regime dat streeft naar gelijkgeschakelde onderdanen. Vandaar dat een paramilitaire brandweer de laatste subversieve lezers opspoort en hun bezit verbrandt (451 graden Fahrenheit is de temperatuur waarop papier vlam vat).

De plot in het kort: een wankelmoedige boekverbrander, Guy Montag, deserteert, komt in levensgevaar en beleeft toch een soort van happy end. Dat Bradbury's toekomstfantasie een succes werd - sinds 1953 zijn er 10 miljoen exemplaren verkocht - zal niet aan zijn stijl liggen, want die is aan de zwabberige kant. De openingszinnen over de 'koperen spuitkop' met kerosine die boeken 'in vonkende wervelingen' doet opgaan zijn plastisch genoeg, maar er is ook quasi-poëzie over gezichten 'zo helder als sneeuw in het maanlicht' en meisjesogen met 'een soort zachte honger' erin.

Brad…Lire la suite

Deze SF-klassieker laat een toekomst zien waarin massamedia het gedrukte woord heeft verdrongen. Montag’s suïcidale vrouw Mildred is een fervente aanhangster van massamedia. Boeken worden beschouwd vol tegenstrijdige ideeën te zitten die de mens ongelukkig maken. Daarom rukken de brandweermannen in deze toekomst uit om boeken te verbranden met kerosine, en indien de eigenaar er geen afstand van wil gaan doen, ook hij of zij. Guy Montag is zo'n brandweerman, maar na een ontmoeting met de vrijdenkende zestienjarige Clarisse gaat hij twijfelen over zijn taak en de maatschappij. Het boek verbranden is niet opgedrongen vanuit een autocratische leiding, maar historisch zo gegroeid vanuit alle bevolkingslagen. Als Montag steeds meer boeken gaat redden van de vlammen en zich door de inhoud laat beïnvloeden, valt hij op bij zijn baas, commandant Beatty, die hem steeds meer verdenkt. Hoewel in 1953 geschreven is dit boek nog steeds actueel. Het laat zien dat onafhankelijk en kritisch denken een…Lire la suite

À propos de Ray Bradbury

Raymond Douglas Bradbury dit Ray Bradbury, né le 22 août 1920 à Waukegan dans l’Illinois et mort le 5 juin 2012 à Los Angeles en Californie, est un écrivain américain, référence du genre de l’anticipation. Il est particulièrement connu pour ses Chroniques martiennes, écrites en 1950, L’Homme illustré, recueil de nouvelles publié en 1951, et surtout Fahrenheit 451, roman dystopique publié en 1953.

Biographie

Ses débuts

Ray Douglas Bradbury naît le 22 août 1920 à Waukegan (Illinois, É.-U.) dans un milieu modeste, de Leonard Spaulding Bradbury, technicien, et de son épo…En lire plus sur Wikipedia