Livre
Néerlandais

De kleine Nicolaas

René Goscinny (auteur), Jean-Jacques Sempé (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
De kleine Nicolaas denkt braaf te zijn, maar zijn daden pakken meestal verkeerd uit. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Schoolleven
Titre
De kleine Nicolaas
Auteur
René Goscinny
Dessinateur
Jean-Jacques Sempé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le petit Nicolas
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2005
156 p. : ill.
ISBN
90-450-1243-X

Plusieurs langues:

Commentaires

Le petit Nicolas is een klassieker in Frankrijk. Ook in Vlaanderen werd (en wordt) het gebruikt in de Franse les. Het vertelt de belevenissen van een ondeugende, eigenwijze jongen met zijn vrienden en klasgenoten. Het succes is vooral te verklaren door de ontwapenende humor en de onvoorwaardelijke sympathie met de onverbeterlijke belhamels. In het boek heerst en vrolijke anarchie die de volwassenen voortdurend tot wanhoop drijft. Alles kan uitlopen in chaos: een klassenfoto, een partijtje voetbal, een nieuwe jongen in de klas, het bezoek van een inspecteur of minister, de klas die een toneelstukje moet inoefenen of experimenten met een scheikundespel. Goscinny voelt precies aan wat kinderen denken en verwoordt dat zonder censuur: "De juf werd heel rood en dat stond haar heel goed, ze is bijna net zo mooi als mama, maar bij ons wordt papa eerder rood."

De auteur trekt alle humoristische registers open. Zo werkt hij vaak met herhaling, overdrijving en voorpret. De kinderen…Lire la suite
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt veel ondeugende streken uit met zijn vrienden en klasgenoten. Daarmee drijft hij veel volwassenen tot wanhoop, maar hij blijkt ook een klein hartje te hebben. De karaktertekening van Nicolaas en zijn vriendjes is soms ongenuanceerd, maar altijd zeer raak: Alcestus ('mijn vriendje, hij is heel dik en hij eet de hele tijd') en Agnanus ('die de beste van de klas is en het lievelingetje van de juf'). Opvallend zijn de gelatiniseerde namen in deze vertaling. Dolkomisch verteld in toegankelijke, slapstickachtige stijl. In het woord vooraf vertelt tekenaar Sempé over de ontmoeting en de samenwerking tussen de schrijver (vooral bekend van strips, met name 'Asterix' en 'Lucky Luke') en de tekenaar/cartoonist van 'Paris-Match' en 'The New Yorker'. Geïllustreerd met de originele, karikaturale cartoons uit 1960 die ook heden t…Lire la suite

À propos de René Goscinny

René Goscinny, né le 14 août 1926 à Paris où il est mort le 5 novembre 1977, est un scénariste de bande dessinée, journaliste, écrivain et humoriste français, également producteur, réalisateur et scénariste de films.

Il est l'un des fondateurs et rédacteurs en chef de Pilote, l'un des principaux journaux français de bande dessinée. Créateur d'Astérix avec Albert Uderzo, d'Iznogoud avec Jean Tabary, auteur du Petit Nicolas, personnage créé et dessiné par Jean-Jacques Sempé, scénariste de nombreux albums de Lucky Luke créé par Morris. Il est l’un des auteurs français les plus lus au monde : l’ensemble de son œuvre représente environ 500 millions d’ouvrages vendus.

Avec Jean-Michel Charlier, il joue un rôle décisif pour la reconnaissance du mét…En lire plus sur Wikipedia