Livre
Néerlandais

De vakanties van de kleine Nicolaas

René Goscinny (auteur), Jean-Jacques Sempé (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Kleine Nicolaas gaat op vakantie met zijn ouders naar een hotel in Bretagne. Daar ontmoet hij veel vriendjes met wie hij van alles beleeft. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De vakanties van de kleine Nicolaas
Auteur
René Goscinny
Dessinateur
Jean-Jacques Sempé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les vacances du petit Nicolas
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2006
147 p. : ill.
ISBN
9789045013930

Commentaires

6+? Dit tweede boek over de kleine Nicolaas staat in het teken van zijn favoriete onderdeel van het schooljaar: de vakantie. In een eerste deel gaat Nicolaas met zijn ouders naar Baden aan Zee in Bretagne. Zijn vader wil vooral rust, maar daar komt met Nicolaas en zijn nieuwe vrienden natuurlijk niet veel van in huis. Niet alleen zijn papa, maar ook meneer Lichtkoepel, de gangmaker van het hotel, en de gymleraar worden door de drukke, altijd ruziënde kinderen tot wanhoop gedreven. De kinderen amuseren zich duidelijk het best als ze mogen doen wat ze willen, zonder pottenkijkers. Telkens opnieuw wordt duidelijk hoe de volwassenen hen voortdurend klein proberen te houden, maar hoe hen dat door de kinderlijke rebellie niet lukt. Het volgende citaat is typerend: "Wat vervelend is wanneer het regent, is dat de grote mensen niet weten wat ze met ons aan moeten en wij niet te genieten zijn en dat geeft trammelant." Nicolaas observeert en interpreteert met een consequent kinderlijke logica: "…Lire la suite
De kleine Nicolaas gaat op vakantie naar hotel Mooie kust in Baden aan Zee in Bretagne (en niet naar Zuid-Frankrijk zoals op de achterflap van het boek staat). Nicolaas heeft al snel allerlei vriendjes en de volwassenen begrijpen niet altijd waarom ze zoveel plezier hebben. De volwassenen maken ook regelmatig ruzie met elkaar. Een jaar later mag kleine Nicolaas naar een streng gedisciplineerd vakantiekamp, waar hij samen met zijn vriendjes de jeugdleiders tot wanhoop drijft. Vervolg op ‘De kleine Nicolaas’* in een nieuwe, meer sprankelende vertaling (de vorige vertaling verscheen in 1982). Na steeds een korte en meer zakelijke korte inhoud, neemt de kleine Nicolaas het verhaal over en zien we alles vanuit zijn ogen, wat schitterende beschrijvingen oplevert. Het verhaal laat zich vlot lezen en is ook uitermate geschikt om voor te lezen (waarbij de volwassene ook veel plezier aan het verhaal zal beleven). De verhalen zijn doorspekt met veel humor en de illustraties in zwart-wit geven de…Lire la suite

À propos de René Goscinny

René Goscinny, né le 14 août 1926 à Paris où il est mort le 5 novembre 1977, est un scénariste de bande dessinée, journaliste, écrivain et humoriste français, également producteur, réalisateur et scénariste de films.

Il est l'un des fondateurs et rédacteurs en chef de Pilote, l'un des principaux journaux français de bande dessinée. Créateur d'Astérix avec Albert Uderzo, d'Iznogoud avec Jean Tabary, auteur du Petit Nicolas, personnage créé et dessiné par Jean-Jacques Sempé, scénariste de nombreux albums de Lucky Luke créé par Morris. Il est l’un des auteurs français les plus lus au monde : l’ensemble de son œuvre représente environ 500 millions d’ouvrages vendus.

Avec Jean-Michel Charlier, il joue un rôle décisif pour la reconnaissance du mét…En lire plus sur Wikipedia