Livre
Néerlandais
De terreur van de bomaanslagen die in 2004 op vier personentreinen in Madrid werden gepleegd, dringt ook binnen in het leven van een schrijver in een ver van Madrid gelegen Asturiaans kustplaatsje.
Titre
De corrector
Auteur
Ricardo Menéndez Salmón
Traducteur
Bart Peperkamp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El corrector
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
126 p.
ISBN
9789028424623 (paperback)

Commentaires

De corrector is het derde en derhalve het laatste deel van Menéndez’ trilogie over (de aantrekkingskracht van) het Kwaad. Daarvoor verschenen in 2010 De schending en in 2011 Instorten, respectievelijk geweven rond een nazifiguur en een seriemoordenaar. In De corrector is het de reeks bomaanslagen op 11 maart 2004 in Madrid (el 11-M, zoals ze de Spaanse geschiedenis is ingegaan) die de schrijver als uitgangspunt neemt om de rimpelingen, en soms kolken, van het kwaad en van het leven te benaderen.
Vladimir, de verteller, is een man van in de dertig en werkzaam als corrector. Vlad heeft zelf twee romans op zijn naam staan, maar heeft zijn roeping afgezworen toen hij tot de ontdekking kwam dat hij zijn onschuld en onbeschaamdheid was kwijtgeraakt om naar eigen believen, zonder aan zijn mogelijke lezers te denken, romans te bedenken en te schrijven. Op het moment van de aanslagen zit hij heel toepasselijk in de afrondingsfase van zijn correctuur op de verta…Lire la suite
Een actuele roman over de effecten van een terreuraanslag op het denken en voelen van artistieke geesten. Op 11 maart 2004 voerde Al-Qaida bomaanslagen uit in Madrid. Op dat moment is ex-schrijver en eindredacteur Vladimir bezig de drukproeven te corrigeren van Dostojevksi's beroemde roman 'Duivels', over terreur en nihilisme in de 19e eeuw. De aanslag voedt de angst van de mensen om Vladimir heen. Hij volgt het nieuws, denkt na over zijn eigen leven, over Dostojevksi, Coetzee, Camus, DeLillo en andere schrijvers die over terreur, angst en lot hebben geschreven. Wat is belangrijker, het leven of de literatuur? Hij komt tot inzichten over vaderschap en huwelijk. De taal van de politiek, die eerst de ETA de schuld geeft van de aanslagen, ontmaskert hij. Dit intense en literair subtiele verhaal gaat over de correcties waartoe het heftige bestaan ons verplicht. Kleine druk.

De corrector - Ricardo Menéndez Salmón

Ricardo Menéndez Salmón is hier niet zo bekend, nochtans roept zijn De corrector moeiteloos vergelijkingen op met het werk van Alessandro Barrico of Jens Christian Grøndahl. In deze korte filosofische roman wordt Vladimir, werkzaam voor een uitgeverij en volop bezig met het corrigeren van de drukproef van Dostojevski’s Duivels, geconfronteerd met het nieuws van de dodelijke terreuraanslagen in Madrid op 11 maart 2004. Wat volgt is zijn reactie op het nieuws t.a.v. zichzelf, zijn vrouw, zijn ouders en zijn uitgever. De auteur plaatst deze reacties tegenover de eindeloze nieuwsstroom die uitmunt in foute veronderstellingen (de ETA werd meteen geviseerd) en uitblinkt in banaliteit. Geschokt overpeinst Vladimir zijn leven, zijn relatie met zijn vrouw, zijn plaats in het bestaan ... Een intrigerende beschouwing over hoe iemand die leeft voor de literatuur zich verhoudt tegenover de buitenwereld.

À propos de Ricardo Menéndez Salmón

Ricardo Menéndez Salmón, né le 1971 à Gijón, dans la province d'Asturies en Espagne, est un romancier, essayiste, traducteur et journaliste espagnol.

Biographie

Licencié en philosophie de l'Université d'Oviedo, il a été chroniqueur du journal El Comercio et critique littéraire dans le supplément culturel du quotidien ABC. Actuellement, il collabore à divers journaux espagnols.

Il a reçu plus de 40 prix littéraires, dont le prix Juan Rulfo 2003 décerné par Radio France International et l'Institut du Mexique de Paris pour Los caballos azules (Les chevaux bleus, non traduit) et le prix de la nouvelle courte Casino Mieres en 2006 pour La Noche Feroz.

Œuvres

Romans