Politiemensen worden geconfronteerd met de sporen van een ongrijpbare seriemoordenaar,
Titre
Instorten
Auteur
Ricardo Menéndez Salmón
Traducteur
Bart Peperkamp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Derrumbe
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2011
205 p.
ISBN
9789028423978 (paperback)

Commentaires

Na De schending, een verhaal waarin een Duitse soldaat, als gevolg van een moordpartij in een Bretons dorp, alle zintuiglijk gevoel en daardoor elke band met de werkelijkheid verliest, is dit de tweede van drie romans waarin het effect dat het kwaad op de mens heeft wordt omschreven. Met name de onmogelijkheid om aan de gruwel, die ooit werd beleefd, te ontkomen. Hoofdpersonen in dit onafwendbaar drama zijn de sadistische seriemoordenaar Mortenblau, die elk van zijn misdaden markeert met een schoen van het vorige slachtoffer, de Ontwrichters, drie nihilistische studenten die de samenleving een lesje willen leren en Manila, een uitgebluste politieman, die dichter bij de zaak betrokken raakt dan hem lief is. Plaats van handeling is Promenedia, een stadje waar naar het voorbeeld van Berlijn een Corporama werd opgericht — een reusachtig themapark in de vorm van een menselijk lichaam —, maar dat nu al maanden in de greep zit van de angst. 'Want het monster bepaalt wat normaal is', z…Lire la suite
Tweede deel van Ricardo Menéndez Salmóns trilogie van het kwaad. In het eerste deel, 'De schending'*, staat een gruwelijke episode uit de Tweede Wereldoorlog centraal. Deze tweede roman speelt zich in onze tijd af en heeft als kern het kwaad dat alleen maar gerechtvaardigd wordt door zichzelf. Het zinloze geweld dat hier het gevolg van is krijgt gestalte in een seriemoordenaar die het imaginaire stadje Promenadia in zijn greep houdt. Daar houdt ook een drietal criminele studenten huis die angst proberen te zaaien onder de bevolking. De gevolgen zijn gruwelijk. Zo worden de naalden die zij in melkflessen verstoppen de vrucht van een zwangere vrouw fataal. Sommige bewoners worden niet afgeschrikt, maar juist gefascineerd door het kwaad dat hun stad teistert. Menéndez Salmón heeft deze realistische thematiek in een tamelijk abstract, filosofisch jasje gestoken, dat een maatje te groot is voor het eigenlijke verhaal. Hij behoort zonder enige twijfel tot Spanjes interessantste jonge schrij…Lire la suite

À propos de Ricardo Menéndez Salmón

Ricardo Menéndez Salmón, né le 1971 à Gijón, dans la province d'Asturies en Espagne, est un romancier, essayiste, traducteur et journaliste espagnol.

Biographie

Licencié en philosophie de l'Université d'Oviedo, il a été chroniqueur du journal El Comercio et critique littéraire dans le supplément culturel du quotidien ABC. Actuellement, il collabore à divers journaux espagnols.

Il a reçu plus de 40 prix littéraires, dont le prix Juan Rulfo 2003 décerné par Radio France International et l'Institut du Mexique de Paris pour Los caballos azules (Les chevaux bleus, non traduit) et le prix de la nouvelle courte Casino Mieres en 2006 pour La Noche Feroz.

Œuvres

Romans