Livre
Néerlandais

Het hellend vlak

Rik Torfs (auteur)

Het hellend vlak

Genre:
Deze bundel bevat een kleine zeventig teksten over vrij diverse onderwerpen. Een aantal van die stukken wordt hier voor het eerst gepubliceerd, maar het merendeel verscheen reeds als column in 'De Standaard'. Ze werden gegroepeerd in rubrieken als universiteit en onderwijs, religie, politiek, kunst en literatuur, en ethiek.
Titre
Het hellend vlak
Auteur
Rik Torfs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2008
240 p.
ISBN
9789056178666

Commentaires

Deze bundel bevat een kleine zeventig teksten over vrij diverse onderwerpen. Een aantal van die stukken wordt hier voor het eerst gepubliceerd, maar het merendeel verscheen reeds als column in 'De Standaard'. Ze werden gegroepeerd in rubrieken als universiteit en onderwijs, religie, politiek, kunst en literatuur, en ethiek. Die opdeling is wat artificieel, want in een en hetzelfde stuk komen vaak meerdere thema's aan bod. In het stuk 'Rectoren in Rome' krijgt bv. zowel de Leuvense universiteit als 'Rome' een stevige veeg uit de pan.

Het moderne hokjesdenken veroorzaakt hier en daar nogal wat kritiek op Torfs. Een geleerde professor zou zich moeten beperken tot het ernstig beoefenen van zijn specialiteit kerkelijk recht, waarbij er geen plaats is voor humor of televisieoptredens. Gedeeltelijk heeft hij zelf wel wat schuld aan de misvatting dat hij te licht zou omspringen met zijn job: zijn badinerende stijl leest ogenschijnlijk vlot en men kan zich bij het lezen inderdaad beper…Lire la suite
Rik Torfs is hoogleraar kerkelijk recht aan de K.U. Leuven en is in Vlaanderen ook bekend van zijn optredens in allerlei televisieprogramma's. In dit boek bundelt Torfs een zeventigtal columns over erg uiteenlopende onderwerpen. Een aantal van die stukken wordt hier voor het eerst gepubliceerd, het merendeel verscheen al in de Vlaamse krant 'De Standaard'. De teksten werden gegroepeerd in hoofdstukken over de universiteit en het onderwijs, religie, politiek, kunst en literatuur, en ethiek. Die opdeling is wat artificieel, want in een column komen vaak meer thema's aan bod. Torfs' badinerende stijl levert meestal vlotlezende stukjes op vol aforistische passages. Heel wat van de teksten zijn dan ook perfect bruikbaar als luchtige lectuur voor op het nachtkastje. Als Torfs het heeft over het geloof of de dood wordt de toon expliciet ernstig, maar ook andere teksten hebben meer diepgang dan je na een eerste lezing zou verwachten. "Ironie", zo stelt Torfs, "is niet minder, zij is meer dan …Lire la suite

À propos de Rik Torfs

CC BY 3.0 - Image by Asterysk

Henri Maria Dymphna André Laurent (Rik) Torfs, né à Turnhout le 16 octobre 1956 est un professeur de droit canon à la Katholieke Universiteit Leuven, personnage médiatique et homme politique belge flamand, membre du CD&V. En 2013 il a élu recteur de la KU Leuven. Son mandat s'achève le 31 juillet 2017.

Carrière politique

  • Sénateur belge élu direct, depuis le 6 juillet 2010 et jusqu'en 2013.