Livre
Néerlandais

Met de wereld in de rug

Thomas Melle (auteur), Ria Van Hengel (traducteur)
Autobiografisch relaas van de auteur die leidt aan een bipolaire stoornis en daardoor manisch-depressief is.
Titre
Met de wereld in de rug
Auteur
Thomas Melle
Traducteur
Ria Van Hengel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Welt im Rücken
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2017
317 p.
ISBN
9789028280267 (paperback)

Commentaires

Thomas Melle sleurt de lezer mee in zijn manische denkwereld

In beeldende taal en nietsontziend ontleedt de schrijver zijn bipolaire stoornis.

Thomas Melle is 24 jaar oud en student vergelijkende literatuurwetenschappen in Berlijn, als hij wordt getroffen door zijn eerste manische episode. Vrijwel van het ene op het andere moment slaan zijn gedachten op hol en stormt hij de straat op in de overtuiging dat er ergens een feest georganiseerd wordt en dat het wachten op hem is. Hij probeert al rennend auto's in te halen, merkt op dat etalages gezichten zijn die naar hem knipogen, dat affiches en reclameborden hem aanwijzingen geven, ook al snapt hij ze nog niet helemaal, en dat het in de wereld eigenlijk allemaal om hem draait. De euforie waarmee hij door rode stoplichten rent slaat om in paniek als hij langs een boekwinkel komt waarvan de boeken hem lijken te bedreigen, er een storm van letters vol dreigementen en verwijten over hem heen komt en de affiches hem niet meer aanmoedigen maar bespotten.

Euforie en paniek blijven elkaar afwisselen in de drie maanden die volgen…Lire la suite

Deze uit het Duits vertaalde roman is van de Berlijnse schrijver en vertaler Thomas Melle (1975) die in zijn jeugd met allerlei depressief makende omstandigheden te maken had. Hij leed jarenlang aan manische depressiviteit. Hij studeerde literatuurwetenschappen aan diverse universiteiten en ontving diverse literatuurprijzen. Thomas Melle wilde op een bepaald moment geen burgerlijke familieromans meer schrijven en ontwikkelde een min of meer eigen genre. In deze roman vertelt hij over zijn persoonlijke drama's en langzame herstel, en geeft zo een buitengewoon inzicht in de belevingswereld van een depressief persoon. Het resultaat is een meeslepend verhaal van een verscheurd leven, met een grote literaire kracht. Nu hebben al heel wat auteurs geschreven over hun depressie. De verschillen zitten met name in het niveau waarop. Zo schreef de Amerikaanse David Foster Wallace (1962) op een voortreffelijke manier over zijn zeer ernstige depressie, een werk dat nooit geëvenaard is, maar wat nu…Lire la suite

À propos de Thomas Melle

CC BY-SA 4.0 - Image by Udoweier

Thomas Melle, né le 17 mars 1975 à Bonn, est un écrivain allemand, auteur de romans et de pièces de théâtre, et traducteur.

Biographie

Thomas Melle a grandi à Bonn. Il suit des études de littérature comparée et de philosophie à l' université de Tübingen, à l'Université du Texas à Austin et à l'Université libre de Berlin ; il obtient son diplôme de master en 2004. Depuis 1997, il vit à Berlin. Il se consacre à la littérature.

Ses trois romans : Sickster en 2011, 3000 Euros en 2014 et Die Welt im Rücken en 2016, figurent sur la liste du Prix du livre allemand (Deutscher Buchpreis). Dans Die Welt im Rücken, Thomas Melle aborde le trouble bipolaire dont il souffre.

En octobre 2018, sa pièce de théâtre Unheimliches Tal / Unc…En lire plus sur Wikipedia