Livre
Néerlandais
Een jazzmusicus en spreker bij begrafenissen heeft een verhouding met de vrouw van zijn beste vriend uit de revolutionaire jaren zestig en moet uit hoofde van zijn beroep een toespraak houden bij diens begrafenis.
Titre
Rood
Auteur
Uwe Timm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Rot
Éditeur
Amsterdam: Podium, 2006
398 p.
ISBN
90-5759-261-4

Commentaires

De Duitse succesauteur Uwe Timm maakte indruk met zijn boeken over de Tweede Wereldoorlog. In Mijn broer bijvoorbeeld (De Leeswolf 2004, p. 463) onderzocht hij hoe een jonge man ertoe komt fanatiek in oorlog te geloven. In De ontdekking van de curryworst schetste hij de moeilijke omstandigheden voor de gewone man en vrouw in het Duitsland uit die periode (De Leeswolf 2005, p. 472). In Rood keert hij terug naar de periode die meteen op de Tweede Wereldoorlog volgde.

Thomas Linde is jazzcriticus, maar kan daar niet van leven. Zijn brood verdient hij met het houden van grafredes. Als hij op een dag gevraagd wordt om de lijkrede van zijn oude vriend Aschenbecher te verzorgen en in functie daarvan onderzoek doet in diens woning, vindt hij een pakje springstof. Al snel wordt duidelijk dat Aschenbecher de Siegessäule in Berlijn wilde opblazen. Dat nooit uitgevoerde anarchistische plan maakt bij Linde heel wat herinneringen los, want ooit was hij een net zo geëngageerd communist als z…Lire la suite
Uwe Timm, zelf van 1940, heeft zijn hoofdpersoon een paar jaar jonger gemaakt zodat hij mei ’68 in Parijs en de Duitse protestbeweging kon laten meemaken. Op het laatst verdient de gewezen filosofiestudent zijn brood met het houden van grafredes. Door een vroegere medestrijder wordt hij testamentair aangewezen om diens grafrede te houden. Maar voortijdig komt hij zelf bij een verkeersongeluk om. Zwevend ziet hij zichzelf liggen en zijn leven overziend houdt hij zijn eigen grafrede: hoe illusies plaats maakten voor halve en hele wijsheden (achteraf). De revolutie van weleer is nu een studie van de kleur rood geworden. De terugblik wordt omlijst door een relatie met een twintig jaar jongere vriendin. Van de jaren ’60 zegt hij dat het ‘een onvriendelijke, vervelende tijd’ was. De meer recente is vriendelijker maar tevens waziger en modieuzer. En dat geldt ook voor de dikke, ambitieuze roman, een mengsel van nostalgie, bittere ontnuchtering, een beetje satire, maar ook oudemannengeneuzel…Lire la suite

À propos de Uwe Timm

Uwe Timm, né le 30 mars 1940 à Hambourg, est un écrivain allemand.

Biographie

Troisième enfant deHans et Anna Timm, il a 3 ans quand il est évacué avec sa famille de Cobourg pendant la Seconde Guerre mondiale. À la fin de l'été 1945, la famille rentre à Hambourg et le père, un pelletier, fonde une entreprise de peaux et fourrures. Après ses études, Uwe Timm, qui a terminé son apprentissage en 1958, reprend les affaires de son père, lourdement endetté et qui meurt le 1er septembre 1958. Après avoir redressé l'entreprise, Uwe Timm s'inscrit en 1961 au Braunschweig-Kolleg (de) que fréquente également Benno Ohnesorg, et publie ses premiers poèmes.

Il quit…En lire plus sur Wikipedia