Bande dessinée
Néerlandais
Willem Ritstier en zijn vrouw waren 29 jaar samen en kregen twee kinderen. Will ontdekte een knobbeltje in haar borst en kreeg de diagnose borstkanker.
In Wills kracht tekent Willem Ritstier het proces: de vragen die er komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens de reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekende ziekte is.
Sujet
Borstkanker
Titre
Wills kracht
Auteur
Willem Ritstier
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: SubQ, © 2017
165 p. : ill.
ISBN
9789021408927 (paperback)

Commentaires

Willem Ritstier en zijn vrouw Will maakten mee waar iedereen bang voor is: na ontdekking van een knobbeltje in de borst blijkt de kanker bij Will uitgezaaid te zijn. Na vijf jaar vechten en allerlei medische behandelingen kiest ze de nummers voor de uitvaart en neemt ze afscheid van haar man en kinderen. Striptekenaar Willem Ritstier is vooral bekend als scenarist en tekenaar van lichtere kost. Met 'Wills kracht' wilde hij de dood van zijn vrouw verwerken. Omdat ze is gecremeerd en uitgestrooid, heeft hij nu toch iets tastbaars ter herinnering. En 'Wills kracht' is een prachtig monument geworden. Het verhaal wordt relatief droog (door de praktische zaken) maar herkenbaar en met heel veel gevoel verteld. De personages hebben geen gezichten, waardoor je als lezer de emoties zelf invult vanuit de context. Na omslaan van de laatste emotionele bladzijden zullen maar weinig mensen het droog hebben gehouden. Zeer indringend boek over de nog steeds geheimzinnige ziekte die kanker is.

À propos de Willem Ritstier

Willem Ritstier (né en 1959) est un auteur de bande dessinée et illustrateur néerlandais. Il est particulièrement connu pour son activité de scénariste de bande dessinée en association au dessinateur Minck Oosterveer.

Biographie

Publications en français

  • Claudia Brücken (scénario), avec Minck Oosterveer (dessin), Le Lombard, 3 vol., 1990-1991.
  • Bob et Bobette Les Juniors, t. 8 : Les P'tits Astros (scénario), avec Ingrid Van Dijck (dessin), Standaard, 2014 (ISBN 978-90-02-02598-3).

Récompense

  • 2016 : Prix Stripschap, pour l'ensemble de son œuvre

Références

En lire plus sur Wikipedia