Livre
Néerlandais

Een graf in de wolken : roman

Een graf in de wolken : roman

Genre:
De deportatie van zijn Joodse vriend tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft grote gevolgen voor een Arnhemse jongen en zijn verloofde.
Titre
Een graf in de wolken : roman
Auteur
Willem Van Zadelhoff
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Polis, © 2019
255 p.
ISBN
9789463104661 (paperback)

Commentaires

Altijd weer oorlog

Roman. In de harten van Dora en Leonard richt de Tweede Wereldoorlog een ravage aan. Willem van Zadelhoff houdt de passie onder de stolp.

Drie jonge mensen zitten in een driehoeksverhouding. De spil is Daniël Morgenstern, de zoon van een Joodse wijnbouwer die met zijn gezin voor de nazi's uit Duitsland is gevlucht en onderdak vond bij de ouders van Dora Kats, wijnhandelaars in Arnhem. Dora is verloofd met Leonard ­Keller, die op zijn beurt valt voor Daniël. De innige band tussen de mannen blijft geheim, ook al ziet Dora dat het meer dan vriendschap is. Veel blijft onuitgesproken.

We zijn 1940. De Duitsers hebben Arnhem ingenomen en het leven gaat zijn gang, tot de Morgensterns opgejaagd worden door de bezetters. Leonard is getuige van het moment dat ze opgepakt worden. Hij doet niets om 'zijn' Daniël te redden. Hij zal hem nooit meer zien. Dora verbreekt uiteindelijk haar kwakkelende relatie met de treurende Leonard en wordt verliefd op een fragiele Duitse soldaat. Ook die relatie eindigt tragisch. Ook Dora kan haar geliefde niet redden.

De oorlog is een scharnier in hun leven, een ce…Lire la suite

Een graf in de wolken

Eerste zin. Leonard Keller boog zich voorover en wreef over zijn pijnlijke kuit.

Zestien jaar geleden debuteerde Willem van Zadelhoff met Een stoel , een roman die insloeg als een bom. Centraal daarin stond de Arnhemse wijnhandelaar Gerrit Kats, die het leven in zijn donkere, negentiende-eeuwse villa meer dan beu was en, zoals het vooroorlogse modernisme voorstond, een huis vol lucht en licht wilde. Hij trok naar het Bauhaus, engageerde Marcel Breuer en Mart Stam, die zich daarop drie maanden in een loods terugtrokken en, in plaats van met een ontwerp van een villa, met het plan van een stoel naar buiten kwamen, de Freischwinger, de eerste stoel zonder achterpoten.

In Van Zadelhoffs nieuwste roman duikt die befaamde stoel weer op, weliswaar slechts in een kleine anekdote, want deze keer draait het niet om vader Kats, maar wel om zijn dochter en haar verloofde Leonard. In het Arnhem van 1940 vormen zij op het eerste gezicht een gelukkig koppeltje, ware het niet dat bij de Katsen een gevlucht Joods-Duits wijnbouwersgezin logeert. Daniël, de zoon, oefe…Lire la suite

Daniel Morgenstern kust Leonard Keller voor villa Kats. Dora Kats, verloofd met Leonard, ziet het en accepteert het. De Joodse familie Morgenstern is gevlucht uit nazi-Duitsland en woont bij Arnhemse vrienden, de familie Kats. Door een verordening betrekken ze een andere woning. Enkele dagen later ziet Leonard hoe Daniël en zijn familie worden meegevoerd door de nazi’s. Dora breekt met hem als ze ziet dat Leonard hier niet van herstelt. Ze legt het aan met een Duitse soldaat en komt na de oorlog terecht in een interneringskamp. De man die haar heeft laten oppakken blijft haar het leven zuur maken, waardoor ze niet terug kan naar Arnhem. Leonard komt in 1945 terug in een gehavende stad. Begin jaren vijftig ontvangt hij Dora’s bericht van adreswijziging. Ze hebben voor het laatst contact gehad in het voorjaar van 1944. Leonard staat op het punt zich te verloven met de nicht van zijn schoonzus, maar heeft door zijn geaardheid weer twijfels. Hij zoekt Dora op. De schrijver, die zelf uit A…Lire la suite