Livre
Néerlandais

Alleen de knor wordt niet gebruikt : biografie van een varken

Alleen de knor wordt niet gebruikt : biografie van een varken

Het leven van het varken van de conceptie tot de boterhamworst.
Titre
Alleen de knor wordt niet gebruikt : biografie van een varken
Auteur
Yvonne Kroonenberg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Contact, 2009
109 p.
ISBN
9789025430481

Commentaires

Toen de Nederlandse schrijfster, columniste, essayiste en psychologe Yvonne Kroonenberg in 1989 Alles went behalve een vent uitbracht, ging de bal definitief aan het rollen voor haar. Met haar scherpe pen en zin voor ironie werd ze een graag geziene praatgaste, die met een flinke dosis humor haar licht liet schijnen over de man-vrouwrelaties. Ook in haar verzamelde bundels columns en essays focuste ze vooral op dit thema.
In Alleen de knor wordt niet gebruikt neemt ze evenwel een heikeler thema onder handen, met name de bio-industrie en hoe deze met varkens omgaat. Kroonenberg, die oud-ambassadeur is van 'Varkens in Nood', bezocht o.a. boerderijen, slachterijen en een transportbedrijf om zo een beter zicht te krijgen op hoe het er in de "varkensindustrie" aan toegaat. Bij haar bezoeken werd ze steevast vergezeld door een deskundige, die haar ook de nodige literatuur aanreikte.
Toch is dit geen academisch werk geworden, en is in de eerste plaats Kroonenberg zelf aan…Lire la suite
De auteur, oud-ambassadeur van Varkens in Nood, maakte op uitnodiging van deze stichting een rondgang langs alle stations die het varken in zijn leven passeert: van de conceptie tot de boterhamworst. In dit boekje doet zij verslag van haar bevindingen. Het is niet allemaal kommer en kwel in dit boekje, want zegt Kroonenberg in haar voorwoord, sinds haar rondgang weet ze dat ‘niet ieder aspect van een varkensleven een hel is. En dat er in Nederland hier en daar serieus gestreefd wordt het varken met meer eerbied te benaderen.’ Met aandacht voor onder meer het Ki-station, het varkensvermeerderingsbedrijf, vaccinaties, castreren, staarten couperen, het gesloten bedrijf, de megastal, speelmateriaal voor de varkens, de biologische boerderij, wetenschappelijk onderzoek, de politiek, Varkens in Nood, het transport, de slachterij, de karbonade en het varkensparadijs. Tussendoor kadertjes met feiten, o.a over het aantal varkens in Nederland (12 miljoen volgens het ene kader, 22 miljoen volgen…Lire la suite