Het boek in de kunst en de kitsch

De tentoonstelling Het boek in de kunst en de kitsch is de afscheidstentoonstelling van Jan Bib. Het is het orgelpunt van een loopbaan van 40 jaar in, op en tussen de boeken. Periode: 24 mei - 3 juli 2021

Finissage: vrijdag 2 juli 2021 om 19.30 u

Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be

boekkunstofkitsch

Boeken bepalen het lot van mensen. En dat lot is in essentie altijd mysterieus. Boeken kunnen je leven overhoop halen, ja, zelfs een andere wending geven.
En eens bedwelmd, in de ban van het lezen, houdt het avontuur nooit op. Logica brengt je van A naar B, met boeken kom je overal. Een nevenaspect is boeken verzamelen. Een eigen huisbibliotheek. Als decor. Als achtergrondbestand? Als wat dan ook.

Nog een nevenaspect: het verzamelen van kunstwerken waarin een boek wordt afgebeeld, verwerkt ... Schilderijen, sculpturen, foto's, allerhande objecten... al dan niet professioneel of amateuristisch gemaakt. De zoektocht alleen al was een reis op zich, de verovering van het kunstwerk een aha-erlebnis. Zo heb ik mijn leven vormgegeven. Het was een heuse onderneming. Ik heb onderweg heel veel bijgeleerd. Dat is mijn levenskunst!

Boekensteunen

Een object waarover men haast nooit spreekt is de boekensteun. Het lijkt wel een evidentie dat een boekensteun dient om boeken op een bibliotheekrek overeind te houden. Boekensteunen zijn er in vele soorten, kleuren en formaten. Meestal worden ze als koppel gepresenteerd.

Peter Vandenbroucke is een verzamelaar van exclusieve en waardevolle boekensteunen. In de rand van de tentoonstelling Het boek in de kunst en de kitsch zal hij een twintigtal boekensteunkoppels tentoonstellen.