Digitale tips tijdens corona

De bibliotheek is terug open! Het bib-team zit achter plexiglas, maar we zijn er nog steeds voor al je vragen en problemen. We houden afstand bij ieder contact.

De afhaalbibliotheek hebben we in een nieuw jasje gestopt. Iedere donderdag kan je nog een pakket komen afhalen en dit tussen 13u30 en 20u. Je hoeft geen tijdslot meer te kiezen. Wel moet je het afhaalformulier nu wel tijdig invullen, dit ten laatste op dinsdag zodat wij voldoende tijd hebben om alle aanvragen te verwerken.

Je krijgt hieronder speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen. Van heel jong tot volwassen. Voor ieder wat wils!

Bestel

Afhaalbibliotheek enkel op donderdag

Klik hier om te bestellen

Aanraders eerste lezers

Bekijk onze aanraders voor eerste lezers van 6 t.e.m. 8 jaar, van AVI 0 tot AVI 9, van het eerste tot het derde leerjaar.
Er is voor elk wat wils! AVI-boekjes, groeiboeken, informatieve boeken, sprookjes, toneel, samenleesboeken, gedichtbundels en moppenboeken! Selecteer samen met je kind(jes) boeken voor de afhaalbib! Bij keuzestress stellen wij graag ook zelf een eerste-lezers pakket samen!

KLIK HIER

eerstelezers

Boekpakket.nl

Onbeperkt digitale boeken lezen gratis tijdens de coronacrisis. Gewoon een account aanmaken op

Je kan kiezen uit meer dan 175 titels.

Speciaal voor kinderen van 2 t.e.m. 12 jaar.

digiboek

 

Kinderen voor Kinderen

Jawel dat bestaat nog steeds en is nog altijd héél populair in Nederland.

Tijd om Kinderen voor Kinderen te herontdekken!

Op het YouTube-kanaal staat voortaan elke werkdag een nieuwe dans of zangles online!

kvk

Bart Van Loo vertelt

Corona-lezen door schrijver Bart Van Loo. Sinds enkele weken leest Van Loo voor uit enkele boeken (perfect om wat inspiratie op te doen!). Dat is soms een passage uit een vuistdik boek, een fragment uit een bijna vergeten klassieker of een ongekend gedicht. Als Van Loo vertelt, komt de tekst tot leven. Elk voorleesfragment leidt hij pittig en origineel in en je reist van de ene tijd naar de andere, van de ene streek naar de andere, van het ene boek naar het andere.

Je kan de filmpjes vinden op de Facebook-pagina van Bart Van Loo.

Blog – Bart Van Loo

Wetenschap voor iedereen

Inspireer je leerlingen met wetenschap op een heel toegankelijke manier. Bij de Universiteit van Vlaanderen geven topwetenschappers uit heel Vlaanderen gratis colleges (via video, podcast,...). Elke week word je verrast door bevlogen wetenschappers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.

Kan je twee moedertalen hebben? Wat zegt de wetenschap over 5G? Waarom kost een Olé-koek minder dan een Leo? Wat is de Conventie van Genève? Wat is donkere materie? Alle colleges kan je bekijken of beluisteren op hun website, YouTube of podcast (ook te vinden op o.a. Spotify).

unief.png

 

Luisterbib Nederland

Wist je dat de Luisterbieb Nederland tijdelijk een aantal luisterboeken gratis aanbiedt? Je hoeft geen lid te zijn van de Online Bibliotheek. Er is aanbod voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden.

Neem snel een kijkje op hun website. Titels met een (g) achter zijn gratis en kan bijgevolg iedereen beluisteren.

Download in de App StoreDownload in Google Play

luisterbieb.jpeg

Digitale tentoonstelling Jan en Jaco De Maesschalck

Helaas moeten we alle activiteiten tot mei 2020 annuleren (periode kan langer worden). Daarom deze digitale tentoonstelling met werken van Jan en Jaco De Maesschalck. Natuurlijk niet hetzelfde als the real deal maar zo krijg je toch een impressie van onze tentoonstelling. Veel kijkplezier!

KLIK HIER

janjaco

Podium Aan Huis

Op Podium Aan Huis bekijk je gratis opnames van meer dan 40 podiumvoorstellingen voor jong en oud.

Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen virtueel de krachten om mensen te blijven ontroeren en ontspannen met onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winokio en 4Hoog.

Zeker eens bekijken!

cultuurconnectlogo.jpg

Radio 1 - Zandman

Kortverhalen. Niet zomaar kortverhalen, maar toppers in het genre, voor de gelegenheid gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld.

Onder andere Jan Decleir, Wim Opbrouck, Natali Broods, Joke Devynck, Koen De Bouw, Dirk Roofthooft, Janne Desmet, Damiaan De Schrijver, Josse De Pauw,…. brengen een greep uit prachtige kortverhalen van Edgar Allan Poe, Murakami,Marguerite Duras en anderen.

Ga nu naar Radio 1 of zoek naar de podcast in je favoriete podcast-app

Gopress - krantenarchief

Gopress-collage.png

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Vanaf 20 april kunnen bibliotheekleden het Gopress Archief opnieuw raadplegen door aan te melden met hun Mijn Bibliotheek-profiel op bibliotheek.be/krantenarchief.

Doorzoek het krantenarchief

Gratis theater-aan-huis, concert of virtueel museumbezoek

Het coronavirus houdt u ook de komende dagen nog thuis, maar dat betekent niet dat u geen culturele activiteiten kunt beleven! Het hoeft niet alléén maar televisie te zijn: heel wat gezelschappen zetten theatervoorstellingen online, u kunt een opera of een ander concert meemaken vanop de eerste rij, er zijn fantastische luisterverhalen en nog veel meer. En allemaal gratis! Van opera tot een Radio 1-sessie door Eefje De Visser!

Als het allemaal nog iets luchtiger mag, dan vindt u op het internet heel wat zaalshows van comedians, zoals die van Xander De RyckePhilippe Geubels of Brigitte Kaandorp.

Als u niet in het museum geraakt, dan komt het museum gewoon uw richting uit, en dat zelfs zonder kans op een besmetting!

Klik hier voor een erg uitgebreide lijst van virtuele musea

Alle tips op VRTNWS.be

Ket & Doc

Ketnet heeft sinds kort ook enkele documentaires gemaakt, speciaal gericht op kinderen tussen de 9 & 12 jaar. Je kan de korte kinderdocumentaires bekijken op hun website of via VRT.NU

ket-doc-vijf-nieuwe-vlaamse-kinderdocumentaires-binnenkort-op-ketnet-1295007.png

Lees-, kijk- en luistertips van de bibliotheken

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.